Tibet, het Dak van de Wereld; waar hemel en aarde elkaar ontmoeten
Wanneer je door Tibet reist sta je letterlijk op het "Dak van de Wereld". Het land staat bekend om zijn imposante bergen en hoogvlakten. Het is een sprookjesachtige bestemming met oude pelgrimroutes, schitterende kloosters en wapperende gebedsvlaggetjes. Tibet bevindt zich in de Himalaya, en ook de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest (8.850 m), bevindt zich op de grens van Tibet en Nepal. Tijdens een rondreis in Tibet mogen korte of langere trektochten in de bergen eigenlijk niet ontbreken. 
 
Tibet2

Natuur Tibet
De natuur in Tibet is zeer imposant en het gebied kent een gevarieerd landschap. Naast besneeuwde bergreuzen vind je er ook uitgestrekte graslanden, heldere rivieren en bergmeren en idyllische valleien. In het noorden bevindt zich het Tanggula gebergte, in het oosten het Henduan gebergte en in het westen het Kunlun gebergte. In zuidelijk Tibet vind je natuurlijk de Himalaya en centraal Tibet wordt omgeven door de Nyainqentanglha en Kangdese gebergten.
Graslanden, met schapen en runderen strekken zich voornamelijk uit in het noorden van Tibet. In het oosten bevinden zich hier en daar dichte bossen. Wel 470 verschillende vogelsoorten en 140 soorten zoogdieren werden geteld in het gebied. Zo maak je tijdens een rondreis in Tibet onder andere kans op het zien van lynxen, luipaarden, wolven, herten, beren, vossen, paarden, ossen en antilopen. Het bekendste Tibetaanse dier is de Yak.
Tibet25
Lhasa
De streek rond Lhasa is een hoogtepunt voor wie yaks wil zien. De route van Lhasa naar Gyantse voert over een pas van 5.000 meter hoogte en langs het indrukwekkende Yamdrok meer. Onderweg grazen kuddes yaks. De route eindigt met een bezoek aan de kloosters in Gyantse en Shigatse. Om bij het Samye klooster te komen moet je de mooie Yarlung Tsangpo rivier passeren. De natuur in dit deel van Tibet is overweldigend mooi.


Tibet11 Tibet15  

Bevolking van Tibet
Tibet telt ongeveer 3 miljoen inwoners. Het merendeel van de bevolking leeft in Zuid- en Centraal Tibet. Het totaal aantal Tibetanen wordt echter op 6 miljoen geschat, en de meesten daarvan wonen in de Chinese provincies Qinghai, Sichuan en Yunnan. In het dagelijks leven van de Tibetanen en hun cultuur staat het boeddhisme centraal (ook wel het lamaïsme). Centraal binnen het Tibetaanse boeddhisme staat dan ook de Dalai Lama. Tijdens je rondreis door Tibet maak je kennis met de vriendelijke Tibetanen, de talrijke pelgrims en monniken en de nomaden met hun kuddes jaks. De Tibetaanse bevolking kan als gastvrij, vriendelijk, maar soms een tikkeltje terughoudend worden omschreven.

Religie en Cultuur in Tibet
De talloze tempels en kloosters met Boeddhabeelden laten een onvergetelijke nadruk op iedereen die Tibet heeft bezocht. Wat je moet onthouden wanneer je in kloosters, tempels of langs andere heilige gedenktekens loopt, is dat je altijd linksom langs moet lopen uit respect voor de goden. Trek ook altijd je schoenen uit, bedek je knieën en je schouders en ga nooit met je blote voeten richting Boeddha zitten. De belangrijkste godsdienst in Tibet is het lamaïsme, ook wel het Tibetaanse boeddhisme. Deze godsdienst is overal terug te zien in het dagelijkste leven en de cultuur van de Tibetanen. Tijdens je reis door Tibet zie je overal gedenktekens, waaronder gebedsvlaggetjes, chortens en manistenen. Ook de vele pelgrims en monniken laten het religieuze karakter van het land zien.

Klimaat en weer in Tibet
Tibet heeft een droog bergklimaat. De zomers in Tibet zijn van korte duur en er valt af en toe wat regen. De winters zijn van lange duur en vaak bitter koud. Sommige gebieden hebben door hun hoge ligging af en toe te maken met harde weersomstandigheden. In Centraal- en Oost-Tibet is het klimaat het aangenaamst om te reizen en te leven. Hier bevindt zich het vruchtbaarste gebied, waar voornamelijk graan en groente wordt verbouwd.

Beste reistijd Tibet
In de zomer zijn de temperaturen in Tibet het meest aangenaam. In de winter kan het er erg koud worden. De beste reistijd voor Tibet is mei, juni en september, omdat het dan minder druk is dan in juli en augustus.
Ben jij nieuwsgierig geworden naar Tibet? En wil je het land met zijn prachtige landschappen, duizelingwekkende hoogtes en vriendelijke religieuze bevolking met eigen ogen zien? Bekijk dan onze tips voor een rondreis in Tibet.
 
Tibet Travel
Tibet Travel is een onderdeel van Cumlaude Travel.