Alle superlatieven verwoorden deze ontmoeting met het ‘Dak van de Wereld’ niet. Ons Cumlaude avontuur start in Chengdu. Vervolgens Tibet, dit mysterieuze land waar hemel en aarde elkaar ontmoeten. Een onvergetelijke reis die je meevoert door dit ruige, onherbergzame landschap en de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya. Je reist dwars door de Himalaya langs de vele kloosters, biddende pelgrims en monniken. Na onze Tibet experience, sluiten we af om het bijzonder Kathmandu en haar prachtige omgeving te verkennen. Geniet van de cultuur die zó anders is als die van ons, de Hindoeïstische tempels, de oude stad Bhaktapur en Boddnath, de Tibetaanse gemeenschap in Kathmandu. Een reis vol hoogtepunten zoals onder andere de Mount Everest. Bezoek het hoogste basecamp op 5200 meter en ervaar de voldoening die deze hike je geeft.
 
Foto's Tibet (2)
 
 
 
Wil je ook met ons mee op deze droomreis, meld je dan aan via ons deelnemersformulier of liever eerst nog wat meer informatie?? vul dan ons contactformulier in of mail ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Dag 1: Vertrek Amsterdam - Chengdu 
 
Dag 2: Aankomst Chengdu  
Met zeven miljoen inwoners de hoofdstad van de provincie Sichuan en één van de grootste steden van het westen van China, is Chengdu een bijzonder geschikt alternatief voor hen die eens een andere stad dan Beijing, Shanghai of Xi’an willen bezoeken. Natuurlijk erg bekend om de panda’s, kent het naast een moderne metro, wolkenkrabbers en winkelstraten ook een rijke cultuur met oude theehuizen, tempels en een lange geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat in de tijd. De centrale ligging midden in het Sichuan-Bekken maakt Chengdu bovendien een prima basis om het prachtige landschap van de westelijke provincie verder vanuit te verkennen.
 
panda  panda1

Dag 3 trein Lhasa
Historie kun je vinden in oude maar opgeknapte straatjes zoals Jinli met talloze restaurants, winkeltjes en uitgaansgelegenheden. Een vergelijkbaar complex is Kuanzhaixiangzi, twee straatjes met talloze gebouwen uit de tijd van de Qing-dynastie (1644-1911) waar je in een erg sfeervolle omgeving scherpe, pittige Sichuan-gerechten zoals mapo doufu en hot pot kunt uitproberen. Ook zijn de bekendste theehuizen van Chengdu hier te vinden, waar je tussen de plaatselijke mahjong-spelende bevolking kunt plaats nemen op de van bamboe gebouwde terrassen voor een onvergetelijke Chinese ervaring. Mogelijk nog interessanter zijn de voorstellingen van Sichuan Opera (met Engelse ondertiteling), een flamboyante combinatie van cabaret, zangkunsten, acrobatiek en vuurspuwerij. Verreweg het bekendst is Chengdu echter als de stad van de panda’s. Met het grootste reservaat ter wereld gericht op het fokken van panda’s net buiten stad, waar het bovendien mogelijk is de exceptionele dieren van erg dichtbij te bekijken, is Chengdu Panda Base zonder meer een toeristische attractie die je niet kunt missen. We pakken de hele dag mee om ’s avonds de trein naar onze droombestemming te nemen: Tibet.
 
kaart

Dag 4: Trein naar Lhasa 
Sinds enkele jaren ligt er een spoorlijn. Deze brengt ons van Chengdu naar Lhasa. De trein behoort tot de modernste en meest comfortabele treinen van China. Een waanzinnig mooie reis naar het Dak van de Wereld en tevens hoogste treinreis ter wereld. Na een nacht gereisd te hebben worden we wakker in een compleet andere omgeving; de hoogvlaktes van Tibet. We passeren de prachtigste bergmeren en steken zelfs een pas over van ruim vijfduizend meter. Het gevoel dat je in een andere tijd en wereld bent beland, zal je onderweg al bekruipen. De vele gebedsvlaggetjes overal, de mooie kleine dorpjes en de altijd besneeuwde bergtoppen van de Himalaya.
 
Tibet11  Tibet16

Dag 5: Lhasa
In de ochtend arriveren wij in de hoofdstad van Tibet: Lhasa. Op 3600 meter hoogte het laagste punt in Tibet. De komende dagen gaan wij acclimatiseren aan de hoogte en doen we doe rustig aan. Ons hotel ligt in het centrum met een heerlijk dakterras. Tibet is een land met een zeer grillige weersomstandigheden en het kan zelfs voorkomen dat je het gevoel hebt, dag je vier jaargetijden op één dag mee maakt. In Lhasa overnachten wij in het Yak hotel.
 
Dag 6: Lhasa
Deze dag kun je op je eigen manier invullen. Het is belangrijk om te wennen aan de hoogte en rustig aan te acclimatiseren. Verken de stad lekker op eigen houtje en laat je verrassen door de mooie mensen en de pelgrims die zich tijdens hun tocht ‘steeds ter aarde werpen’.

Dag 7: Lhasa
Vandaag bezoeken wij het Drepung en Sera Klooster en de scholen voor Tibetaanse monniken in wording, die net buiten Lhasa liggen. Drepung was ooit het grootste en rijkste klooster ter wereld met in de gloriedagen bijna 10.000 monniken. Bij het Sera Monastery leeft nog de traditie van de ‘namiddag debat', waarbij monniken met elkaar het debatteren oefenen. Een gebeurtenis om zéker eens getuige van te zijn. Het debatteren start om 15.00 uur.
 
Tibet27  Tibet32

Dag 8: Lhasa
Op deze dag staat het Potala Paleis op het programma. Het Potala paleis stamt uit 1600 en was in de winter de verblijfplaats van de Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen. Het doet nu dienst als toeristische trekpleister en is open voor bezichtiging. Na je bezoek kun je de Jokhang Tempel bezoeken, hét spirituele hart van Tibet en de Tibetanen. Naast de tempel is het in en om de tempel een belevenis ‘op zich’. De pelgrims die zich ter aarde storten en zich zo voortbewegen, de Tibetanen met hun gebedsmolens… Kortom: een belevenis.
Wil je niet alleen in Lhasa blijven, dan kun je op eigen gelegenheid nog naar het Ganden Klooster. Dit ligt op 35 km buiten Lhasa. Een prachtige plek bovenop een klif, de monniken hier dragen gele of zwarte kappen en behoren tot de Gelugpa sekte van het Tibetaanse Boeddhisme. Je hebt hier tevens prachtig uitzicht over de besneeuwde toppen van de Himalaya. Voor deze excursie moet je een toeristen permit hebben en kun je alleen bezoeken met gids. Eventueel kun je ook een kijkje nemen bij het project ‘Braille without Borders’ in Lhasa. Voor meer informatie hierover, kijk op www.braillewithoutborders.org. Tibet Travel draagt deze organisatie een warm hart toe. Het is voor iedereen mogelijk om een bijdrage, op diverse manieren, te doneren.
 
gandan klooster Custom

Dag 9: Samye
Na het ontbijt vertrekken we naar Samye, een Tibetaans klooster en gompa. Het is het eerste boeddhistische klooster dat in Tibet werd gebouwd. De bouw werd rond 775 gestart in de periode van de koning Trisong Detsen. Het werd gebouwd als een complex van gebouwen die een centrale tempel omringen. Het complex is meerdere malen - vooral door brand - verwoest. De laatste grote totale renovatie in de tijd van het historische Tibet werd uitgevoerd onder leiding van Wangchug Gyalpo, die later een van de regenten in Tibet werd tussen 1862 en 1864. We verblijven in het Samye hotel.
 
Tibet35 Camera Samye

Dag 10: Gyantse
Vandaag gaan wij via het Yamdrok Tso meer naar het prachtige plekje Gyantse. Onderweg komen we langs pittoreske dorpen, kloosters en nomaden die met hun yaks rondtrekken. Bij de Kamba La pas (op 4800 meter) kijk je uit over het azuurblauwe Yamdrok Tso meer. Dit adembenemend mooie meer is één van de vier heilige meren van Tibet.
 
Foto's Tibet (3) Telefoon Yamdrok Tso

Na een stop gaan we naar een nóg hogere pas, de Kora La op meer dan 5000 meter waarna we rond het einde van de middag arriveren in Gyantse. Gyantse is een heerlijke plaats met een ongelooflijke charme. Ondanks dat het een grote plaats is (de drie na grootste van Tibet) kun je heerlijk verdwalen in de straatjes van het oude gedeelte van Gyantse. Soms kom je een groepje kinderen tegen of een koe en geit midden op straat. Gyantse staat bekend om de grootste stoepa van Tibet, de Pelkhor Chode, een geheel van boeddhistische kapelletjes die deel uitmaken van het Palcho-klooster. Het klooster Palcho huisvest monniken van drie scholen uit het Tibetaans boeddhisme: de sakya, bodong en gelug. We overnachten in het Yeti hotel.

Dag 11: Shigatse
Met een tussenstop in Shalu, is onze eindbestemming voor vandaag: Shigatse. Shalu is een Tibetaans Boeddhistisch klooster welke bekend is als opleidingscentrum, voor psychische training en om de muurschilderingen die tot de oudste van Tibet worden gerekend. De stad ligt aan de samenloop van de rivieren Yarlung Tsangpo en Nyangchu op een hoogte van 3840 meter. Daarmee is Shigatse de hoogst gelegen stad van Tibet. Het jaargemiddelde van de temperatuur bedraagt 6 °C en er valt jaarlijks gemiddeld 420 mm neerslag. Uiteraard kan een bezoek aan het Tashilumpo klooster niet ontbreken en de gigantische stupa van goud die de graftombe van de 4e Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde. We verblijven in het S.Landup hotel.

Dag 12: Via Sakya naar Shegar
Aan het einde van de ochtend vertrekken wij via Sakya naar Shegar waar wel overnachten in het Grand hotel.

 
Sakya
 
Dag 13: Rombuk/Mount Everest
De aanloop naar hét hoogtepunt van onze reis: de Mount Everest. We verlaten de bewoonde wereld en komen in het meest onherbergzame deel van Tibet. Tijdens deze tocht kom je langs de mooiste Tibetaanse dorpjes en de hoogste, meest adembenemende, bergpassen van de wereld. Wij arriveren bij het Rombuk Klooster op bijna 5000 meter. Dit is het hoogst gelegen klooster ter wereld. We overnachten in het Rombuk guesthouse van waaruit wij een adembenemend uitzicht hebben op de  hoogste berg ter wereld: de Mount Everest -8848 meter- (Quomolangma in het Tibetaans). 
 
Tibet8  Tibet13

Dag 14: Paiko Tso en Kyrong
Vandaag reizen we door naar Paiko Tso meer. Net als het Yamdrok Tso meer is het water Turkoois blauw en zijn de schitterende witte bergtoppen op de achtergrond ‘het pure genieten’ van de adembenemende schoonheid. We overnachten in het Kyrong hotel.

 
lake paiku tso
 

Dag 15: Grens met Nepal
Vandaag reizen we door naar de grens met Nepal waar we onze laatste dagen van deze prachtige reis gaan doorbrengen.

Rasuwa

Dag 16: Kathmandu
In Kathmandu hebben wij als tegenhanger van de basic accommodatie bij de Mount Everest, een heerlijk hotel voor je waar je lekker, onder het genot van heerlijke temperaturen, bij kunt komen van dit bijzondere avontuur.


Dag 17: Kathmandu
Kathmandu is een levend museum vol paleizen, rijk gedecoreerde huizen en pagoda's. Kathmandu is één van de meest fascinerende steden ter wereld. Bovendien is het de ideale plek om souvenirs te kopen; beelden, boeken, kleding, vrijwel alles is hier te koop. Breng een bezoek aan de kleurrijke bazaar met vele hindoetempeltjes en het prachtige Durbar Square waar het wemelt van de marskramers en kooplui.

 
Pashupantinath Tempel Custom

Dag 18 Kathmandu
Deze dagen zijn ter vrije invulling. Zo kun je een bezoek brengen aan de boeddhistische stoepa Swayambunath, ook wel de apentempel genoemd omdat er zoveel apen leven. Vanaf dit punt heb je uitzicht over de stad en de Kathmandu vallei. Deze oogverblindende witte halve bol symboliseert de schepping. Boven het geheel hangen veelkleurige gebedsvlaggen die bij elk zuchtje wind gebeden loslaten naar de hemel. Daarna een bezoek aan de Pashupatinath tempel waar aan de oevers van de heilige Bagmati rivier, de Gouden Shivatempel staat. Dit is de belangrijkste en meest heilige Hindoe-tempel van Nepal en dé plek waar crematies plaatsvinden. Ook de crematie van de onlangs vermoorde koninklijke familie vond hier plaats.

 
gandan klooster 2 Custom
 
Ook de Boddnath tempel is zeker de moeite van een bezoek waard. Hier hebben zich, sinds de Chinese inval in 1959 in Tibet, veel Tibetanen gevestigd. De omgeving wordt ook wel Little Tibet genoemd vanwege de grote hoeveelheid Tibetaanse vluchtelingen (voornamelijk priesters) die hier hun toevlucht hebben genomen. In Boddnath vind je één van de grootste stoepa's ter wereld en het is één van de belangrijkste religieuze plaatsen van Nepal. Eventueel kun je een bezoek brengen aan Patan. Deze stad wordt ook wel ‘de Stad der Schoonheid’ genoemd en is één van de drie Koningssteden. Patan is inmiddels vergroeid aan de hoofstad, Kathmandu, maar daarentegen een stuk rustiger. Bezienswaardig zijn de Kva Bahal, een oude boeddistisch klooster die ook wel de Gouden Tempel wordt genoemd en de Krishna tempel, het beroemdste bouwwerk op het Durbar Plein. 
 

Dag 19: Kathmandu - Amsterdam
Vandaag worden wij door onze chauffeur naar de luchthaven van Kathmandu gebracht om weer terug te vliegen naar Amsterdam

Dag 20: Aankomst Amsterdam


Inclusief:
Accommodaties op basis van logies en ontbijt
Treinticket van Chengdu naar Lhasa
Alle genoemde transfers
Vervoer
Lokale gids
Excursies zoals benoemd
Voucher voor Potala paleis (let op: dit is niet het entreegeld)
Tibet permit
Entree bij Mount Everest Base-Camp
Entree Yamdrok Tso meer
 
Exclusief:

Intercontinentale vliegticket (uiteraard assisteren wij hier graag bij)
Visum China https://www.visumbureau.nl/visum-china
visum Nepal (USD 25,--)
Reis- en annuleringsverzekering
Persoonlijke uitgaven
Facultatieve excursies
Overige entreegelden


Onze groepen bestaan uit maximaal 16 deelnemers en kunnen alleenreizende of samenreizende reizigers zijn. Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 495,-.
 
Deelnemersformulier         Contactformulier
 
 
 
 
 

Puur Leven

 

Yess, mijn boek is klaar
In dit boek deel ik mijn ervaringen van het afgelopen jaar met jullie. Een jaar van stilstand, verandering, alles kwijt en toch zoveel rijker, nog intenser leven en vooral leven in het NU ❤

Wil je het boek bestellen klik hier!

Boek puur leven website