Onze groepsreizen zijn tot nader order uitgesteld
 
Mei:
Vertrek Amsterdam 9 mei
Reissom: € 2395,--
 
Dag 1: Vertrek Amsterdam – Kathmandu (Nepal) 09.05
 
Dag 2+3+4: Kathmandu 10/11/12.05
Kathmandu is een levend museum vol paleizen, rijk gedecoreerde huizen en pagoda's. Het is één van de meest fascinerende steden ter wereld. Bovendien is het de ideale plek om souvenirs te kopen; beelden, boeken, kleding, vrijwel alles is hier te koop. Breng een bezoek aan de kleurrijke bazaar met vele hindoetempeltjes en het prachtige Durbar Square waar het wemelt van de marskramers en kooplui.
 
Pashupantinath Tempel Custom
 
Deze dagen zijn ter vrije invulling. Zo kun je een bezoek brengen aan de boeddhistische stoepa Swayambunath, ook wel de apentempel genoemd omdat er zoveel apen leven. Vanaf dit punt heb je uitzicht over de stad en de Kathmandu vallei. Deze oogverblindende witte halve bol symboliseert de schepping. Boven het geheel hangen veelkleurige gebedsvlaggen die bij elk zuchtje wind gebeden loslaten naar de hemel. Daarna een bezoek aan de Pashupatinath tempel waar aan de oevers van de heilige Bagmati rivier, de Gouden Shivatempel staat. Dit is de belangrijkste en meest heilige Hindoe-tempel van Nepal en dé plek waar crematies plaatsvinden. Ook de crematie van de onlangs vermoorde koninklijke familie vond hier plaats.
 
gandan klooster 2 Custom
 
Ook de Boddnath tempel is zeker de moeite van een bezoek waard. Hier hebben zich, sinds de Chinese inval in 1959 in Tibet, veel Tibetanen gevestigd. De omgeving wordt ook wel Little Tibet genoemd vanwege de grote hoeveelheid Tibetaanse vluchtelingen (voornamelijk priesters) die hier hun toevlucht hebben genomen. In Boddnath vind je één van de grootste stoepa's ter wereld en het is één van de belangrijkste religieuze plaatsen van Nepal. Eventueel kun je een bezoek brengen aan Patan. Deze stad wordt ook wel ‘de Stad der Schoonheid’ genoemd en is één van de drie Koningssteden. Patan is inmiddels vergroeid aan de hoofstad, Kathmandu, maar daarentegen een stuk rustiger. Bezienswaardig zijn de Kva Bahal, een oude boeddistisch klooster die ook wel de Gouden Tempel wordt genoemd en de Krishna tempel, het beroemdste bouwwerk op het Durbar Plein.
 
Dag 5: Lhasa 13.05
Vandaag vliegen wij naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Op 3600 meter hoogte het laagste punt in Tibet. De komende dagen gaan wij acclimatiseren aan de hoogte en doen we doe rustig aan. Het gevoel dat je in een andere tijd en wereld bent beland, zal je steeds bekruipen. Ons hotel ligt in het centrum. Tibet is een land met een zeer grillige weersomstandigheden en het kan zelfs voorkomen dat je het gevoel hebt, dag je vier jaargetijden op één dag mee maakt. In Lhasa overnachten wij in het Yak hotel.
 
Tibet11 Tibet16
 
Dag 6: Lhasa 14.05
Deze dag kun je op je eigen manier invullen. Het is belangrijk om te wennen aan de hoogte en rustig aan te acclimatiseren. Verken de stad lekker op eigen houtje en laat je verrassen door de mooie mensen en de pelgrims die zich tijdens hun tocht ‘steeds ter aarde werpen’.
 
Dag 7: Lhasa 15.05
Vandaag bezoeken wij het Drepung en Sera Klooster en de scholen voor Tibetaanse monniken in wording, die net buiten Lhasa liggen. Drepung was ooit het grootste en rijkste klooster ter wereld met in de gloriedagen bijna 10.000 monniken. Bij het Sera Monastery leeft nog de traditie van de ‘namiddag debat', waarbij monniken met elkaar het debatteren oefenen. Een gebeurtenis om zéker eens getuige van te zijn. Het debatteren start om 15.00 uur.
 
Tibet27  Tibet32
 
Dag 8: Lhasa 16.05
Voor vandaag staat het Potala Paleis op het programma. Het Potala paleis stamt uit 1600 en was in de winter de verblijfplaats van de Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen. Het doet nu dienst als toeristische trekpleister en is open voor bezichtiging. Na je bezoek kun je de Jokhang Tempel bezoeken, hét spirituele hart van Tibet en de Tibetanen. Naast de tempel is het in en om de tempel een belevenis ‘op zich’. De pelgrims die zich ter aarde storten en zich zo voortbewegen, de Tibetanen met hun gebedsmolens… Kortom: een belevenis.
Wil je niet alleen in Lhasa blijven, dan kun je op eigen gelegenheid nog naar het Ganden Klooster. Dit ligt op 35 km buiten Lhasa. Een prachtige plek bovenop een klif, de monniken hier dragen gele of zwarte kappen en behoren tot de Gelugpa sekte van het Tibetaanse Boeddhisme. Je hebt hier tevens prachtig uitzicht over de besneeuwde toppen van de Himalaya. Voor deze excursie moet je een toeristen permit hebben en kun je alleen bezoeken met gids. Eventueel kun je ook een kijkje nemen bij het project ‘Braille without Borders’ in Lhasa. Voor meer informatie hierover, kijk op www.braillewithoutborders.org. Tibet Travel draagt deze organisatie een warm hart toe. Het is voor iedereen mogelijk om een bijdrage, op diverse manieren, te doneren.
 
gandan klooster Custom
 
Dag 9: Samye 17.05
Na het ontbijt vertrekken we naar Samye, een Tibetaans klooster en gompa. Het is het eerste boeddhistische klooster dat in Tibet werd gebouwd. De bouw werd rond 775 gestart in de periode van de koning Trisong Detsen. Het werd gebouwd als een complex van gebouwen die een centrale tempel omringen. Het complex is meerdere malen - vooral door brand - verwoest. De laatste grote totale renovatie in de tijd van het historische Tibet werd uitgevoerd onder leiding van Wangchug Gyalpo, die later een van de regenten in Tibet werd tussen 1862 en 1864. We verblijven in het Samye hotel.
 
Camera Samye Tibet35
 
Dag 10: Gyantse 18.05
Vandaag gaan wij via het Yamdrok Tso meer naar het prachtige plekje Gyantse. Onderweg komen we langs pittoreske dorpen, kloosters en nomaden die met hun yaks rondtrekken. Bij de Kamba La pas (op 4800 meter) kijk je uit over het azuurblauwe Yamdrok Tso meer. Dit adembenemend mooie meer is één van de vier heilige meren van Tibet.
Na een stop gaan we naar een nóg hogere pas, de Kora La op meer dan 5000 meter waarna we rond het einde van de middag arriveren in Gyantse. Gyantse is een heerlijke plaats met een ongelooflijke charme. Ondanks dat het een grote plaats is (de drie na grootste van Tibet) kun je heerlijk verdwalen in de straatjes van het oude gedeelte van Gyantse. Soms kom je een groepje kinderen tegen of een koe en geit midden op straat. Gyantse staat bekend om de grootste stoepa van Tibet, de Pelkhor Chode, een geheel van boeddhistische kapelletjes die deel uitmaken van het Palcho-klooster. Het klooster Palcho huisvest monniken van drie scholen uit het Tibetaans boeddhisme: de sakya, bodong en gelug. We overnachten in het Yeti hotel.
 
Telefoon Yamdrok Tso 33 Custom 
 
Dag 11: Shigatse 19.05
Met een tussenstop in Shalu, is onze eindbestemming voor vandaag: Shigatse. Shalu is een Tibetaans Boeddhistisch klooster welke bekend is als opleidingscentrum, voor psychische training en om de muurschilderingen die tot de oudste van Tibet worden gerekend. De stad ligt aan de samenloop van de rivieren Yarlung Tsangpo en Nyangchu op een hoogte van 3840 meter. Daarmee is Shigatse de hoogst gelegen stad van Tibet. Het jaargemiddelde van de temperatuur bedraagt 6 °C en er valt jaarlijks gemiddeld 420 mm neerslag. Uiteraard kan een bezoek aan het Tashilumpo klooster niet ontbreken en de gigantische stupa van goud die de graftombe van de 4e Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde. We verblijven in het S.Landup hotel.
 
Dag 12: Via Sakya naar Shegar 20.05
Aan het einde van de ochtend vertrekken wij via Sakya naar Shegar waar wel overnachten in het Grand hotel.
 
Sakya
 
Dag 13: Rombuk/Mount Everest 21.05
De aanloop naar hét hoogtepunt van onze reis: de Mount Everest. We verlaten de bewoonde wereld en komen in het meest onherbergzame deel van Tibet. Tijdens deze tocht kom je langs de mooiste Tibetaanse dorpjes en de hoogste, meest adembenemende, bergpassen van de wereld. Wij arriveren bij het Rombuk Klooster op bijna 5000 meter. Dit is het hoogst gelegen klooster ter wereld. We overnachten in het Rombuk guesthouse van waaruit wij een adembenemend uitzicht hebben op de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest -8848 meter- (Quomolangma in het Tibetaans).
 
Tibet8 Tibet13
 
Dag 14: Paiko Tso en Kyrong 22.05
Vandaag reizen we door naar Paiko Tso meer. Net als het Yamdrok Tso meer is het water Turkoois blauw en zijn de schitterende witte bergtoppen op de achtergrond ‘het pure genieten’ van de adembenemende schoonheid. We overnachten in het Kyrong hotel.
 
lake paiku tso
 
Dag 15: Grens met Nepal 23.05
Vandaag reizen we door naar de grens met Nepal waar we nog één nachtje overnachten in Kathmandu om de volgende dag naar huis terug te keren.
 
Rasuwa
 
Dag 16: Kathmandu – Amsterdam 24.05
Vandaag brengt onze chauffeur ons naar de luchthaven van Kathmandu vanwaar wij weer terugvliegen naar huis.
 
Dag 17: Aankomst Amsterdam 25.05
 
Inclusief:
Accommodaties op basis van logies en ontbijt
Vliegticket van Kathmandu naar Lhasa
Alle genoemde transfers
Vervoer
Lokale gids
Excursies zoals benoemd
Voucher voor Potala paleis (let op: dit is niet het entreegeld)
Tibet permit
Entree bij Mount Everest Base-Camp
Entree Yamdrok Tso meer
 
Exclusief:
Intercontinentale vliegticket (uiteraard assisteren wij hier graag bij)
Visum China inclusief administratiekosten (à $150,--)
Visum Nepal (USD 25,--)
Reis- en annuleringsverzekering
Persoonlijke uitgaven
Facultatieve excursies
Overige entreegelden
Onze groepen bestaan uit maximaal 16 deelnemers en kunnen alleenreizende of samenreizende reizigers zijn. Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 295,-.