Praktische info Tibet
 
Accommodatie
Je verblijft accommodaties die veel weg hebben van een Guesthouse. De kamers hebben wel douche en toilet op de kamer zelf.
 
Elektriciteit
De elektriciteitsspanning in Tibet is 220 volt. Let op! De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Soms valt de stroom even uit. Daarom is het aan te bevelen om een kleine zaklantaarn mee te nemen.
In de meeste hotels kunt je accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is hier in Tibet een 'wereldstekker' voor nodig.
 
Eten en drinken
Het kraanwater is NIET drinkbaar, maar overal zijn flessen mineraalwater verkrijgbaar. Zorg vooral in droge, hete gebieden, dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Tibetanen drinken zelf liters boterthee; sterke zwarte thee met jakboter en zout. Chinese thee is ook overal verkrijgbaar. Het Tibetaanse bier wordt Chang genoemd en is vrijwel overal te koop. Een Tibetaanse maaltijd kost ongeveer twintig Yuan, “westers” eten kan vanaf dertig yuan. 
Overal in Tibet is noedelsoep en rijst verkrijgbaar, maar buiten Lhasa is groente vaak schaars. 
Momo’s zijn een aanrader, dit zijn gebakken of gestoomde deegballetjes gevuld met groente of vlees (een soort dim sum). Tibetanen eten zelf Tsampa, deeg van geroosterd gerstemeel vermengd met jakboter. Rauwkost en fruit dat al geschild is, is zeker niet veilig, evenals ongekookte melk en ijs. 
Vlees en vis moeten goed gekookt of doorbakken zijn. 
 
Fotograferen
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Op de luchthaven, bij politie- en militaire installaties is fotograferen zeker NIET toegestaan! 
Binnen in de kloosters is het een ander verhaal. Als er NIET gefotografeerd mag worden (om de onschatbare kunstvoorwerpen en schilderingen te sparen) staat dat heel duidelijk aangegeven d.m.v. een bordje met een camera, waar een dik rood kruis doorstaat. Doe het dan ook niet, want als men u betrapt, bent u zeker uw memorystick kwijt en betaald u ook nog eens een forse boete van ettelijke honderden Yuan.
Fotograferen is verder vrijwel overal toegestaan, maar uit respect voor de cultuur adviseren wij enige terughoudendheid in acht te nemen bij het fotograferen en filmen van de bewoners van Tibet. Vraag altijd toestemming om een foto te mogen maken en respecteer een weigering. Houdt er ook rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto. 
 
Geld en valuta
In Tibet wordt betaald met de Chinese yuan.  Wisselen kan in Lhasa zelf, alleen bij de Bank of China. Pinnen kan in Tibet, mits het Maestro logo op de pas vermeld is. Het is handig om wat contante Euro’s mee te nemen, daarnaast je pinpas en een creditcard. Visa en Mastercard zijn de meest gebruikte. 
 
Paspoort en visum
Je paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan om contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.
Je hebt, naast het visum voor China ook nog een speciaal entreebewijs (entrance permit) voor Tibet nodig. 
Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.
 
Als je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, neem dan contact op met de betreffende ambassade/consulaat om te controleren of je een visum nodig hebt. Wij zijn niet aansprakelijk voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Indien nodig, dien je dit persoonlijk te regelen. 
 
Telefoon, internet en post
Bellen kunt u vanuit de hotels, maar dit is vrijwel altijd duurder dan vanuit speciale telefoonwinkeltjes. Een goed alternatief is het gebruik van telefoonkaarten. 
Mobiel bellen: Er is sinds kort, ook een netwerk speciaal voor mobiele telefonie. Wij adviseren om voor vertrek contact op te nemen met je provider over de mogelijkheden betreffende mobiel bellen in Tibet, maar ook wat betreft de kosten! Mobiel bellen blijft duur! Buiten Lhasa blijft de situatie voor contact met het buitenland echter problematisch. 
In Tibet, zeker in Lhasa, zijn diverse internetcafés’s. Houd er rekening mee dat de verbindingen soms erg traag zijn.
 
Vaccinaties/Gezondheid
Aanbevolen vaccinaties: D.T.P., Hepatitis A en B en buiktyfus.  GEEN Malariaprofilaxe. 
In Tibet moet je rekening houden met hoogteziekte. Dit uit zich in kortademigheid, hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid. Mensen met ademhalingsproblemen of een hoge bloeddruk, worden aangeraden voor een reis naar Tibet een arts te raadplegen. 
De gezondheidszorg in China, Tibet en Nepal is van wisselende kwaliteit. In de grotere steden is de gezondheidszorg die voor reizigers toegankelijk is over het algemeen redelijk. In Lhasa is een ziekenhuis waar permanent een kleine delegatie van Artsen Zonder Grenzen aanwezig is. 
 
Hoogteziekte
Bij een reis naar Tibet dien je altijd rekening te houden met de mogelijkheid van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat wij de eerste paar dagen in Lhasa verblijven en het programma wat rustiger is. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk.
  
Klachten die kunnen voorkomen bij hoogteziekte:
· Hoofdpijn
· Misselijkheid
· Braken
· Verminderde eetlust
· Spierzwakte
· Moeheid
· Slapeloosheid
· Hartkloppingen
· Beklemd gevoel op de borst
Wij adviseren om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast rustig aan doen en niet te veel inspannen. Indien bovenstaande klachten zich aandienen, blijf water drinken en eten, ook al hebt u verminderde eetlust en geen dorst! Houden de klachten aan neem je altijd contact op met een arts.
Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, echter hebben deze ook bijwerkingen. 
 
Tijdsverschil
's Zomers is er tussen Nederland en Tibet een verschil van 6 uur, 's winters een verschil van 7 uur (het is in Tibet later dan in Nederland). In Tibet hanteert men de Beijing tijd, terwijl Tibet eigenlijk 2 tijdszones meer westwaarts ligt. Gevolg hiervan is dat het 's morgens pas laat licht wordt en het 's avonds behoorlijk lang licht blijft.
 
Veiligheid
Tibet is een veilig land. Let wel, net als in alle andere landen goed op je spullen. Met name op drukke plaatsen als busstations of in drukke winkelstraten kunnen zakkenrollers rondlopen. 
 
Vervoer
Tussen Lhasa en Golmud, Tsedang en Xigazê rijden bussen, maar het openbaar vervoer is doorgaans overvol, rijdt slechts sporadisch en is nooit klokvast en daarom is reizen met het openbaar vervoer zeker niet aan te raden.
In Lhasa rijden volop taxi's (voornamelijk Volkswagens). Voor ritten door de binnenstad bedraagt de prijs ongeveer 7 Yuan, maar wanneer u een rit buiten de stad wilt maken moet met de chauffeur over de prijs onderhandeld worden.
 
Vlucht
De enige luchthaven van Tibet ligt in de plaats Gongkar, op ongeveer 95 km van Lhasa. 
   
Wijzigingen
Tibet Travel organiseert reizen met een avontuurlijk karakter in niet-westerse landen. Daarbij kunnen zich bepaalde (overmachts)omstandigheden voordoen die ons noodzaken, ter plaatse of voor vertrek, wijzigingen in route, accommodatie of vervoer door te voeren. In uitzonderlijke gevallen kan het helaas voorkomen dat een luchtvaartmaatschappij haar vluchtschema verandert. Wij kunnen (bijvoorbeeld daardoor) genoodzaakt zijn met een andere maatschappij te vliegen of de reis aan te passen.
 
 
 
 

Puur Leven

 

Yess, mijn boek is klaar
In dit boek deel ik mijn ervaringen van het afgelopen jaar met jullie. Een jaar van stilstand, verandering, alles kwijt en toch zoveel rijker, nog intenser leven en vooral leven in het NU ❤

Wil je het boek bestellen klik hier!

Boek puur leven website