Afhankelijk van de tijd die je te besteden hebt, maken wij graag een mooi programma op basis van onderstaande suggestie. Wij kunnen een prachtige route voor je maken waarbij je alle onderstaande plaatsen bezoekt. Afhankelijk van je interesses, maken wij het programma helemaal op maat. Jouw wens is onze uitdaging. 
 
Vanaf de geweldige kloosters en Tempels in Lhasa en centraal Tibet onderneem je een prachtige pelgrimstocht rond de heilige berg in het hart van de Boedhistische, hHndoeistische en Jain wereld.  Je overnacht aan de oever van het indrukwekkende en enorme blauwe Lake Manasarovar, de legendarische oorsprong van de grote rivieren van Azië. Je reist door adembenemende landschappen en verkent het godsdienstige en artistieke erfgoed van het historische Koninkrijk Guge, aan de oevers van de Sutlej rivier. Je doorkruist de uitgestrekte graslanden voor een spectaculaire close-up van werelds hoogste berg, Mount Kailash. 
 
Kailash &  het Guge Koninkrijk  
Lhasa - Gyantse - Saga - Tirthapuri - Guge Koninkrijk - Mount Kailash - Lake Manasarovar - Paiku Tso - Everest Base Camp - Sakya - Shigatse - Lhasa 
 
Tibet1 Tibet12 
Lhasa
Lhasa is voor velen het beginpunt van de ‘once in a life time experience’ die Tibet heet. De op 3650 meter gelegen hoofdstad van Tibet is één van de hoogst gelegen steden ter wereld. En niet geheel onterecht wordt Lhasa (en Tibet in zijn geheel)dan ook vaak liefkozend ‘het Dak van de Wereld’ genoemd.
Bij aankomst in Lhasa merk je het meteen al, je bent middenin de Himalaya en dus een flink stuk hoger. Ieder lichaam reageert er weer anders op, maar neem in ieder geval de tijd om te wennen aan de hoogte. Als je eenmaal bijgekomen bent van de reis en gewend bent aan het hoogte verschil, ga er dan zeker op uit om Lhasa te zien, te ruiken en te proeven. Natuurlijk mag hierbij een bezoek aan het indrukwekkende Potala Paleis niet ontbreken. Het was de verblijfplaats van de Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen. Omdat de Chinezen hem niet erkennen als leider, leeft hij inmiddels in ballingschap in India. Hierdoor is het enorme complex open voor toeristen. Trek gerust twee uur uit voor het bezoek aan de kamers, tempels en kapellen. Naast het Potala Paleis bevindt zich in Lhasa ook de Jokhang Tempel; de heiligste Boeddhistische tempel. Pelgrims uit het hele land en daarbuiten komen te voet naar deze tempel. Ze leggen honderden kilometers af, zich onderweg om de paar meter knielend en uitstrekkend. Neem ook zeker de tijd om te genieten van de schitterende uitzichten als je boven bent, op heldere dagen blijf je foto’s schieten van de bergen in de verte. 
 
Tibet35
 
Gyantse
Via de kleine straatjes kom je uiteindelijk bij datgene wat Gyantse beroemd maakt: de kumbum of chörten. Dit is een Boeddhistisch bouwwerk, waarbij verschillende lagen trapsgewijs op elkaar zijn gebouwd. Achter de pelgrims loop je met de klok mee om de kumbum te mogen betreden. Eenmaal binnen zie je de vele schilderingen van goden, onder andere van Boeddha, in verschillende kapellen.  Kumbum betekent letterlijk ‘duizend afbeeldingen’.
De meeste mensen haasten zich door Gyantse om een glimp op te vangen van Gyantse Kumbum. De stad is echter meer dan alleen dit prachtige bouwwerk. Zeker net zo mooi is de skyline van de stad die tegen de berg aan ligt. Mocht je meer tijd hebben in Gyantse raden we aan om de minder bekende kloosters te bezoeken en de stad in te trekken om contact te leggen met locals of pelgrims. Je zult merken dat het een bijzondere stad is.
 
Tirthapuri
Er zijn 4 symbolen weergegeven in het landschap: de tijger, de vogel, de schildpad en de demonen. Behalve het klooster zijn er vele gebedsvlaggen, manimuren, meditatiegrotten, een mini Bodnath en Apentempel uit Katmandu,. De Tirthapuri hotsprings. zoals de naam al doet vermoeden, warm water uit de grond te heet om te badderen, En bij de hotsprings maken wij onze eerste Kora. Zo noemen de buddhisten een rondgang om een heilige plek. Het leidt ons langs een klooster, gebedsmolentjes, karmatestende stenen en offerplaatsen. Zeer, zeer indrukwekkend de simpelheid en warmte van dit intieme kloostertje zal je nooit vergeten. Heel ontspannen, dat is het eigenlijk. Geen hoofddoeken, geen angstaanjagende beelden, geen mensen die je willen bekeren, gewoon jezelf zijn. Mooi dus.
 
Guge koninkrijk
 
Guge Koninkrijk
Vandaag heeft u de tijd om de kloosters en resten van Tholing en Tsaparang te bezoeken. Tholing en Tsaparang zijn de oude hoofdsteden van het voormalige Guge koninkrijk. De klooster ruines liggen op een geweldige plek, het uitzicht over de omgeving is hier adembenemend. Ooit was Tholing het meest belangrijke kloostercomplex van west Tibet maar is in 1966 grotendeels vernietigd tijdens de culturele revolutie. Toch zijn nog enkele muurschilderingen bewaard gebleven. Het kloostercomplex van Tholing is gesticht door de monnik Rinchen Zangpo en door hem werd in de 10e eeuw het boeddhisme op het Tibetaanse plateau weer nieuw leven ingeblazen. De ruines van Tsaparang strekken zich uit langs een bergkam. Vooral de rode en witte kapellen, met mooie muurschilderingen en de Dzong, een kloosterburcht, van Tsaparang vallen op.
 
Mountkailash 
 
Mount Kailash
Mount Kailash is één van de heiligste plaatsen op onze aardbol. De berg wordt ook wel de zetel van Shiva genoemd. De tocht er naartoe is fabelachtig mooi. Je zult geen spijt krijgen van deze avontuurlijke reis over het Dak van de Wereld.
 
Lake Manasarovar
Vanaf de oever heb je een prachtig uitzicht over het knalblauwe meer, op de Himalaya en op Mount Kailash. De legende wil dat het Manasarovar meer gecreeerd is uit de hersenen van de Hindoe oppergod Brahma.
 
lake paiku tso
 
Lake Paiku Tso
Vervolgens rijden we naar het saffierblauwe meer Paiku Tso 'aan de voet' van de immense Shismapangma (8046m) 
 
Everest Base Camp
Zowel Nepal als Tibet heeft een Everest Base Camp. Het Base Camp in Nepal bevindt zich op 5.034 meter hoogte en wordt gebruikt door mensen die de berg via de zuidoostelijke kant willen beklimmen. Het is een kamp waar bergbeklimmers zich voorbereiden op de klim. In de nabijheid ligt het Base Camp voor toeristen. Vanaf dit punt is de Mount Everest overigens niet zichtbaar. Het Base Camp in Tibet ligt op 5.180 meter hoogte net onder de Rongbuk-gletsjer. Dit is de verzamelplaats voor klimmers die de poging gaan wagen langs de moeilijkere Tibet-kant
 
Tibet7 Tibet9
 
Sakya 
Sakya is een slaperig, prachtig gelegen Tibetaans dorp in een afgelegen vallei, dat is gebouwd rond het gelijknamige klooster. Het imposante Sakya Klooster was in de 13e eeuw het religieuze centrum van Tibet. Het klooster is een bijzondere verschijning met zijn grijs gekleurde muren waar rode en witte banen door heen lopen. Binnen is de benoemingsbrief met gouden zegel te zien waarmee de Mongoolse heerser Kubilai Khan het klooster autoriseerde over geheel Tibet te heersen.
 
Sakya
 
Shigatse 
Shigatse ligt ongeveer 250 kilometer ten zuidwesten van Lhasa en bestaat uit een klein oud Tibetaans centrum en een steeds groter wordend nieuw Chinees stadsdeel. In Shigatse vindt je één van de mooiste en grootste kloosters van Tibet‚ het Tashilhunpo klooster. De naam van het klooster betekent in het Tibetaans ‘alle geluk en voorspoed zijn hier verzameld’.
 
 
 
 

Puur Leven

 

Yess, mijn boek is klaar
In dit boek deel ik mijn ervaringen van het afgelopen jaar met jullie. Een jaar van stilstand, verandering, alles kwijt en toch zoveel rijker, nog intenser leven en vooral leven in het NU ❤

Wil je het boek bestellen klik hier!

Boek puur leven website