Afhankelijk van de tijd die je te besteden hebt, maken wij graag een mooi programma op basis van onderstaande suggestie. Wij kunnen een prachtige route voor je maken waarbij je alle onderstaande plaatsen bezoekt. Afhankelijk van je interesses, maken wij het programma helemaal op maat. Jouw wens is onze uitdaging.
 
Lhasa - Samye - Yamdrok Tso meer - Gyantse - Shigatse - Namtso meer - Tsurpu - Lhasa
 
Lhasa
Lhasa is voor velen het beginpunt van de ‘once in a life time experience’ die Tibet heet. De op 3650 meter gelegen hoofdstad van Tibet is een van de hoogst gelegen steden ter wereld. En niet geheel onterecht wordt Lhasa (en Tibet in zijn geheel)dan ook vaak liefkozend ‘het dak van de wereld’ genoemd.
Bij aankomst in Lhasa merk je het meteen al, je bent middenin de Himalaya en dus een flink stuk hoger. Ieder lichaam reageert er weer anders op, maar neem in ieder geval de tijd om te wennen aan de hoogte. Als je eenmaal bijgekomen bent van de reis en het hoogte verschil, ga er dan zeker op uit om Lhasa te zien, te ruiken en te proeven.
 
Tibet1 Tibet12
 
Drepung - Nechung – Norbulinka en Sera
We brengen een bezoek aan het Drepung klooster die een lust voor het oog is. Je waant je even in de jaren van de Dalai Lama’s en de rustige en mystieke omgeving hebben een betoverde invloed. Je vraagt je af hoe het kan dat zo’n bouwwerk in die tijd is neer gezet. Het leukste is om aan het eind van de middag de discussie te volgen tussen de monniken. Ze zitten op een plein en discussiëren in Tibetaanse stijl.
Een erg mooi en groot complex is het Nechung klooster met mooie beelden en schilderwerken. In dit klooster hadden vroeger zo'n 4000 monniken gezeten, nu waren er nog zo'n 900.
Verder brengen wij ook  een bezoek aan het oude zomerpaleis van de Dalai Lama, de Norbulinka, Net als voor de Potala geldt ook voor de Norbulinka dat de Dalai Lama hier tot zijn vlucht voor de Chinezen in 1959 verbleef. Vooral de troonzaal is prachtig. De Norbulinka werd in 1755 door de 7 e Dalai Lama gebouwd.
Het Sera klooster stamt uit de 15 e eeuw (1419). Net als Drepung behoort Sera tot de geelmutsen sekte (Gelugpa). In het verleden stond het klooster bekend om zijn tantrisch onderwijs. Tegenwoordig worden hier dagelijks debatten gehouden door de aanwezige monniken gehouden. De monniken discussiëren in de "debattuin"op luide toon met elkaar over Boeddhisme en het geloof. Om hun argumenten kracht bij te zetten klappen ze hard in hun handen en stampen soms op de grond. Vroeger leefden zowel in Sera als ook in Drepung enkele duizenden monniken, inmiddels leven er weer een paar honderd.
 
Tibet15 Tibet16
 
Potala paleis, Jokhang  en Barkhor 
Het wereldberoemde Potala paleis is de voormalige winterzetel van de Dalai Lama en is natuurlijk voor iedereen een must om te bezoeken. De Potala is een werkelijk enorm gebouw van dertien verdiepingen en een hoogte van 117 meter. Totaal bestaat het gebouw uit meer dan duizend kamers. Veel van de kamers zijn gesloten maar een aantal van de privé vertrekken en meditatiekamers zijn toegankelijk voor publiek. Vanaf het dak van de Potala heeft u en prachtig uitzicht over Lhasa. De 7 e eeuwse Jokhang tempel is het spirituele hart van Lhasa, het is de meest heilige plaats van Tibet. In de Jokhang staat een prachtig beeld van Sakyamuni dat verlicht wordt door kaarsjes van yakboter. Pelgrims en gelovigen schuifelen in de tempel langs het heilige beeld en brengen offers van yakboter. Vanaf het dak van de tempel heb je mooi uitzicht op de stad en natuurlijk de hoog boven de stad uitrijzende Potala.
Vlakbij Jokhang  bevindt zich het Barkhor plein, het Middeleeuwse centrum van de stad Lhasa. Hier lijkt het alsof de tijd lang heeft stilgestaan. Pelgrims uit Tibet, Nepal en India lopen hier biddend hun heilige rondjes. De levendige Barkhor Bazaar met talloze winkeltjes en marktkraampjes slingert zich door het oude centrum van Lhasa.
 
Tibet27 Tibet32
 
Dorjee Drak – Samye gompa 
Het klooster van Dorjee Drak ligt langs de berg in de Shannan of Lhoka prefectuur de noordelijke oever van de Yarlung Tsangpo.Guru Rinpoch en Pema Trinley (4e Rigdzin) zijn de belangrijkste beelden in de aula, waar er ook een aantal kleinere kapellen op de tweede verdieping zijn. Het klooster voedt ook enkele van de wilde geiten die in de buurt van het klooster vertoeven.
Dordrak tsechu is de voornaamste actieve rituele ceremonie in het klooster, dat elk jaar op 10 juni van de Tibetaanse maankalender plaats heeft. Honderden lokale pelgrims rond de regio verzamelen zich bij het klooster om de rituele dansen en andere voorstellingen te zien.
Samye Monastery of Gompa is het eerste boeddhistische klooster in Tibet, gebouwd in de 8ste eeuw. De plattegrond is een gigantische mandala, waarbij de hoofdtempel de legendatische mount Meru weergeeft en op de 4 strategische hoeken een kleinere tempel.
 
Yamdrok tso – Gyantse 
Yamdrok-Tso is één van de vier heilige meren in Tibet. De andere heilige meren zijn Lhamo La-Tso, Nam-tso en Manasarovar. De Tibetanen geloven dat er verschillende goden wonen in en bij het meer. Iedereen maakt ooit in zijn leven een pelgrimage naar Yamdrok-Tso. De pelgrims lopen dan in zeven dagen rond het meer. 
Via de kleine straatjes kom je uiteindelijk bij datgene wat Gyantse beroemd maakt: de kumbum of chörten. Dit is een Boeddhistisch bouwwerk, waarbij verschillende lagen trapsgewijs op elkaar zijn gebouwd. Achter de pelgrims loop je met de klok mee om de kumbum te mogen betreden. Eenmaal binnen zie je de vele schilderingen van goden, onder andere van Boeddha, in verschillende kapellen.  Kumbum betekent letterlijk ‘duizend afbeeldingen’.
De meeste mensen haasten zich door Gyantse om een glimp op te vangen van Gyantse Kumbum. De stad is echter meer dan alleen dit prachtige bouwwerk. Zeker net zo mooi is de skyline van de stad die tegen de berg aan ligt. Mocht je meer tijd hebben in Gyantse raden we aan om de minder bekende kloosters te bezoeken en de stad in te trekken om contact te leggen met locals of pelgrims. Je zult merken dat het een bijzondere stad is
 
Tibet35
 
Pelkhor – Shigatse – Tashilumpo 
Gyantse is een erg leuk stadje en doet, in vergelijking met Lhasa, vriendelijk dorps aan met haar witgepleisterde huisjes en koopmannen met paard en wagen. Hier staat het prachtige Pelkhor Chode klooster met de Kumbum stupa en in deze tempel loop je spiraalsgewijs naar boven en komt u onderweg kleine kapelletjes met duizenden muurschilderingen tegen. Kumbum betekent dan ook 10.000 beelden en het uitzicht vanaf de bovenste verdieping is prachtig. Ook de beklimming van de Gyantse Dzong, het oude fort uit de 14e eeuw is de moeite waard, ook al is het een hele klim. Vanaf deze heuvel heb je prachtig uitzicht en zie je heel duidelijk het verschil tussen het Chinese en Tibetaanse deel van de stad.
 
Shigatse
Shigatse ligt ongeveer 250 kilometer ten zuidwesten van Lhasa en bestaat uit een klein oud Tibetaans centrum en een steeds groter wordend nieuw Chinees stadsdeel. In Shigatse vind je één van de mooiste en grootste kloosters  van Tibet‚ het Tashilhunpo-klooster. De naam van het klooster betekent in het Tibetaans ‘alle geluk en voorspoed zijn hier verzameld’. Het klooster  is het zomerverblijf van de Panchen Lama, het hoofd van de Gelugpa-orde. Het is een gigantisch complex met ergens halverwege de heuvel de belangrijkste gebouwen. Het meest indrukwekkend is de 26 meter hoge Boeddha, die met 300 kilo bladgoud is bekleed en bovendien helemaal versierd is met edelstenen.
 
Tibet2
 
Namtso - Tsurpu – Lhasa
De pracht van het Namtso Meer mag u niet missen. Haar zuiverheid staat symbool voor de zuiverheid van het Tibet-plateau. In tibetaanse taal betekent Namtso het Hemelse Meer. Namtso Meer is één van de drie heilige meren in Tibet. Namtso is beroemd voor zijn hoogte (4.720 meter), een enorm gebied met een prachtig landschap. Het Namtso Meer is bijna het grootste zoutwatermeer in China, na het Qinghai Meer.Vijf eilanden bevinden zich in het meer, waaronder het eiland Liangduo (het grootste van de vijf). Naast het mooie landschap in Namtso, is het ook een beroemde heilige Boeddhistische plaats. Er is de tempel Zhaxi in de omgeving van het meer. Ook hier wandelen tibetanen klokwaarts rond het meer, net zoal Barkhor Street.
Tsurpu, ook wel Tolung Tsurphu is een Tibetaans boeddhistisch klooster in Gurum, Tölung Dechen, op 70 km afstand van Lhasa in de Tibetaanse Autonome Regio. Tsurpu diende als zetel voor de karmapa. Tsurpu was een complex van 300m2 met muren tot vier meter dik. De monnikenverblijven waren aan de oostzijde. Het klooster is op het zuiden gericht en in het midden van de vallei gebouwd en bevindt zich op een hoogte van 4267 meter.
 

Puur Leven

 

Yess, mijn boek is klaar
In dit boek deel ik mijn ervaringen van het afgelopen jaar met jullie. Een jaar van stilstand, verandering, alles kwijt en toch zoveel rijker, nog intenser leven en vooral leven in het NU ❤

Wil je het boek bestellen klik hier!

Boek puur leven website