Afhankelijk van de tijd die je te besteden hebt, maken wij graag een mooi programma op basis van onderstaande suggestie. Wij kunnen een prachtige route voor je maken waarbij je alle onderstaande plaatsen bezoekt. Afhankelijk van je interesses, maken wij het programma helemaal op maat. Jouw wens is onze uitdaging.
 
Lhasa - Gyantse - Shigatse Sakya - Everest Base Camp - Ganden – Lhasa
 
Historische, culturele & landschappelijke hoogtepunten. werelds hoogste berg in close-up! Bezoek de grote kloosters, forten en paleizen van Lhasa, Gyantse en Shigatse; hoge bergpassen, prachtige meren, gletsjers, kale heuvels en vruchtbare valleien.  Een nacht op de Rombuk en wandeling naar Everest Base camp is het hoogtepunt van deze onvergetelijke reis.
 
Tibet8 Tibet28
 
Lhasa
Lhasa is voor velen het beginpunt van de ‘once in a life time experience’, die Tibet heet. De op 3650 meter gelegen hoofdstad van Tibet is een van de hoogst gelegen steden ter wereld. En niet geheel onterecht wordt Lhasa (en Tibet in zijn geheel)dan ook vaak liefkozend ‘het dak van de wereld’ genoemd.
Bij aankomst in Lhasa merk je het meteen al, je bent middenin de Himalaya en dus een flink stuk hoger. Ieder lichaam reageert er weer anders op, maar neem in ieder geval de tijd om te wennen aan de hoogte. Als je eenmaal bijgekomen bent van de reis en het hoogte verschil, ga er dan zeker op uit om Lhasa te zien, te ruiken en te proeven. Natuurlijk mag hierbij een bezoek aan het indrukwekkende Potala Paleis niet ontbreken. Het was de verblijfplaats van de Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen. Omdat de Chinezen hem niet erkennen als leider, leeft hij inmiddels in ballingschap in India. Hierdoor is het enorme complex open voor toeristen. Trek gerust twee uur uit voor het bezoek aan de kamers, tempels en kapellen. Naast het Potala Paleis bevindt zich in Lhasa ook de Jokhang Tempel; de heiligste Boeddhistische tempel. Pelgrims uit het hele land en daarbuiten komen te voet naar deze tempel. Ze leggen honderden kilometers af, zich onderweg om de paar meter knielend en uitstrekkend. Neem ook zeker de tijd om te genieten van de schitterende uitzichten als je boven bent, op heldere dagen blijf je foto’s schieten van de bergen in de verte.
 
Tibet1 Tibet32
Gyantse
Via de kleine straatjes kom je uiteindelijk bij datgene wat Gyantse beroemd maakt: de Kumbum of Chörten. Dit is een Boeddhistisch bouwwerk, waarbij verschillende lagen trapsgewijs op elkaar zijn gebouwd. Achter de pelgrims loop je met de klok mee om de kumbum te mogen betreden. Eenmaal binnen zie je de vele schilderingen van goden, onder andere van Boeddha, in verschillende kapellen.  Kumbum betekent letterlijk ‘duizend afbeeldingen’.
De meeste mensen haasten zich door Gyantse om een glimp op te vangen van Gyantse Kumbum. De stad is echter meer dan alleen dit prachtige bouwwerk. Zeker net zo mooi is de skyline van de stad die tegen de berg aan ligt. Mocht je meer tijd hebben in Gyantse raden we aan om de minder bekende kloosters te bezoeken en de stad in te trekken om contact te leggen met locals of pelgrims. Je zult merken dat het een heel bijzondere stad is.
 
Tibet35 Tibet16
Shigatse
Shigatse ligt ongeveer 250 kilometer ten zuidwesten van Lhasa en bestaat uit een klein oud Tibetaans centrum en een steeds groter wordend nieuw Chinees stadsdeel. In Shigatse vind je één van de mooiste en grootste kloosters van Tibet‚ het Tashilhunpo-klooster. De naam van het klooster betekent in het Tibetaans ‘alle geluk en voorspoed zijn hier verzameld’.
 
Sakya
Sakya is een slaperig, prachtig gelegen Tibetaans dorp in een afgelegen vallei, dat is gebouwd rond het gelijknamige klooster. Het imposante Sakya Klooster was in de 13e eeuw het religieuze centrum van Tibet. Het klooster is een bijzondere verschijning met zijn grijs gekleurde muren waar rode en witte banen door heen lopen. Binnen is de benoemingsbrief met gouden zegel te zien waarmee de Mongoolse heerser Kubilai Khan het klooster autoriseerde over geheel Tibet te heersen.
 
Mount Everest Base Camp
Zowel Nepal als Tibet heeft een Everest Base Camp. Het Base Camp in Nepal bevindt zich op 5.034 meter hoogte en wordt gebruikt door mensen die de berg via de zuidoostelijke kant willen beklimmen. Het is een kamp waar bergbeklimmers zich voorbereiden op de klim. In de nabijheid ligt het Base Camp voor toeristen. Vanaf dit punt is de Mount Everest overigens niet zichtbaar. Het Base Camp in Tibet ligt op 5.180 meter hoogte net onder de Rongbuk-gletsjer. Dit is de verzamelplaats voor klimmers die de poging gaan wagen langs de moeilijkere Tibet-kant.
 
Tibet42
Ganden
Ganden bevindt zich op de top van de berg Wangbur in het district Tagtse,  op een hoogte van 4300 meter. Het was het oorspronkelijke klooster van de Gelug-orde en is gesticht door
Tsongkapa in 1409. Het klooster wordt traditioneel gezien als de bestuurlijke en politieke macht van de Gelug. De Ganden Tripa of troonhouder van Ganden is het hoofd van de school. Het lichaam van Tsongkhapa ligt er opgebaard in een tombe van zilver en goud.
Vanwege de ligging op grotere afstand van Lhasa,, had het klooster met 6000 monniken een kleinere populatie dan de andere twee kloosteruniversiteiten. Het klooster kende meer dan 25 belangrijke kapellen met grote Boeddhabeelden. De grootste kapel kon tegelijk 3500 monniken een plaats bieden. Tenzin Gyatso, de veertiende Dalai Lama legde zijn laatste examen af in Ganden in 1958.
Ganden bestond voornamelijk uit de twee originele colleges, Jangtse en Shartse, wat noordpiek en oostpiek betekent. De drie belangrijkste bezienswaardigheden in het klooster van Ganden zijn Serdung, welke een tombe bevat van Tsongkhapa, de vergaderzaal Tsokchen en de Ngam Cho Khang, de kapel waar Tsongkhapa les heeft gegeven. Het klooster herbergt handgemaakt kunstwerk dat eigendom is geweest van Tsongkhapa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Puur Leven

 

Yess, mijn boek is klaar
In dit boek deel ik mijn ervaringen van het afgelopen jaar met jullie. Een jaar van stilstand, verandering, alles kwijt en toch zoveel rijker, nog intenser leven en vooral leven in het NU ❤

Wil je het boek bestellen klik hier!

Boek puur leven website